közérdek

KRESZ-változások

Február 5-éig lehet véleményezni a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium javaslatát a KRESZ-módosításról, a velemeny@nfm.gov.hu emailcímre várják a tervezetekre vonatkozó véleményeket, tárgyként a JF/2024 /2014-NFM iktatószámot megadva.

Egy 1976-os módosítás emléke - gazmegfek.hu
Egy 1976-os módosítás emléke - gazmegfek.hu



Hogy mit kapunk a rómaiaktól?

Felekezeti és uniós normákhoz közelítő táblákat, visszaszámláló lehetőségét a közlekedési lámpákba, vészvillogót kell használni vészleállás esetén.

Mit kaphatnánk igazán?

Szüntessék meg a gyalogosforgalomra engedett rákanyarodó gépjárműforgalmat!


A jelenleg érvényben lévő KRESZ szerint gyalogátkelőhelyen elsőbbsége van a gyalogosnak zöld jelzés esetén, ugyanakkor a vele megegyező irányból érkező jobbra kanyarodó gépjárművek is zöld jelzést kapnak, így a gyakorlatban a gyalogosnak ha ragaszkodik a testi épségéhez, folyamatosan balra hátra kell tekintenie, miközben lelép a járdáról, hogy megadják-e azt a bizonyos elsőbbséget - feltéve hogy ismeri azt a zebrát és tudja, hogy bármikor rákanyarodhat valaki.

Fokozottan balesetveszélyes helyzeteket teremt ha nem jól láthatóak az útfelfestések, mivel másképpen nincs jelezve, hogy egyidőben van zöld a gyalogosátkelőhelyen amire a szintén zöld jelzést kapott gépjármű ráfordul (pl. a Márton Áron téren hónapokig működött így: Járókelő).

Adják vissza a sárga fényjelzés értelmét!


Nem tartom jónak azt a gyakorlatot, hogy a vezetők a fékutat próbálják kiszámolni és azon stresszelnek, hogy mikor vált a zöld fényjelzés sárgára.
Törölni kéne azt a kitételt, hogy sárgánál meg kell állni, ez a jelzés inkább a biztonságos továbbhaladásra, átkelésre kéne felszólítson.
Ezzel megszűnne az önkényes jogértelmezés bürokratikus lehetősége, ami által egy fokkal élhetőbb állam illúzióját élhetnénk meg.