húzások

Utánvétel készpénzátutalási megbízással - frissült

 


Van az úgy, hogy az ember utánvéttel akar feladni valamit, ilyenkor a címzett postása kiviszi a csomagot, kéri a pénzt, és ha megkapja, átadja a csomagot. De miért fizetnél még azért is, hogy az utánvétes csomagod ellenértékét házhoz hozza Jóska bácsi, a kicsit köpcös, őszülő bajuszos, mindig friss fokhagymás leheletű helyi postás?

Ha van bankszámlád, választhatod az "Utánvétel készpénzátutalási megbízással" opciót, ekkor a beszedett összeget nem Jóska bácsi fogja házhoz hozni, hanem a megadott bankszámlaszámra, azaz a te bankszámládra utalják.

Elvileg.

Gyakorlatilag a postai alkalmazottak nem tudnak erről az opcióról, és ha készpénzátutalási megbízással adod fel, akkor is a felszámolják a postautalvány (Jóska bácsi hozza a lóvét) minimum 290 forintos díját.

Ne add fel! Vagyis a levelet add fel, csak előbb magyarázd el a posta díjkalkulátor segítségével a tényállást! Laptopot mobilnettel vigyél magaddal, mert a postákon az alkalmazottak számítógépén nincs internet.

Úgy tűnik mégsem ilyen egyszerű a dolog, felvettem a kapcsolatot a Posta ügyfélszolgálatával. Olykor előfordul, hogy kerozint árulnak a benzinkúton, vagy liturgikus kellékeket találunk a sarki vegyeskereskedésben, jelen esetben is hasonló történt. Egy olyan opció a "Utánvétel készpénzátutalási megbízással", amit csak külön erre szerződött nyomdászok által gyártott űrlappal lehet igénybevenni. Ez rögtön ki is kellett volna derüljön számomra, hiszen szerepel a kiválasztható opció alján lévő linken elérhető bővebb tájékoztatás oldalon letölthető PDF valahanyadik oldalán. Nem is értem, hogy nem vettem észre. Az fel se merüljön senkiben, hogy az ilyen opciókat esetleg mégiscsak elkülönítve kéne megjeleníteni, esetleg már rögtön a kiválasztható opciónál feltüntetni, hogy ez csak szerződéses partnerek által gyártott űrlapokkal kivitelezhető.

A válaszlevelet értelmezés és tájékoztatás céljából bemásolom.
Mea culpa.
 

Tisztelt Bivalybasznádi Balambér!


Köszönjük, hogy megkereste ügyfélszolgálatunkat.

Tájékoztatjuk, hogy amennyiben a feladó az utánvételi összeg bankszámlára történő jóváírását kéri, akkor erre a célra kizárólag az utánvételes küldeményekhez rendszeresített "készpénz-átutalási megbízás utánvételes küldeményekhez" elnevezésű nyomtatvány használható.

Az ügyfélnek a Posta által rendelkezésre bocsátott műszaki specifikációban szereplő "címirat utánvételes levélpostai küldeményhez" elnevezésű nyomtatványt szükséges használnia, (melyet saját költségén köteles előállítani vagy előállíttatni,) az abban szereplő szabályok figyelembe vétele mellett. Ebben az esetben az utánvételi lapon az ügyfél nevén és címén kívül banki forint- vagy devizaszámlájának (nemzetközi forgalomban feladott utánvételes küldemény esetén) a számát fel kell tüntetni.

A gyártásra kizárólag a Posta Elszámoló Központ (PEK), vagy a vele erre külön szerződét kötő gyártók jogosultak.

Abban az esetben, ha nem rendelkezik a fentieknek megfelelő készpénz-átutalási megbízással, akkor utánvételes küldeményét csak utánvételi lap (postautalvány) csatolásával van lehetősége feladni.

A küldemény feladásakor a készpénzátutalási megbízás csatolásakor 260.-Ft utánvételi díjat kell fizetni, majd a számlára utalás díját, a telepítési díjat a PEK a számlavezető bank felé számlázza. Ez függ attól, hogy a készpénzátutalási megbízás mely kategóriába tartozik.

Az utánvételi lap (postautalvány) csatolása esetén a küldemény feladásakor az utánvétel díj 270.-Ft, az utánvételi összeg utáni díjként a belföldi postautalvány díját kell megfizetni.

A díj kalkulátorban az "utánvétel készpénzátutalási megbízással" pontnál lébő "bővebben" linkre kattintva megjelenik az utánvétel különszolgáltatás ismertetője, melynek negyedik bekezdése a következőket tartalmazza:
"A beszedett összeget a feladó részére rövid időn belül kézbesítjük vagy a megjelölt bankszámlára utaljuk. Az utánvételi lapot, csomag esetében a kísérőlevél nyomtatványt, bankszámlára utalás esetén címiratot a szerződéssel rendelkező ügyfeleink a rendelkezésükre bocsátott műszaki útmutató alapján önmaguk is előállíthatják, vagy előállíttathatják."

Ezt a következő linkről érheti el: http://posta.hu/object.B5E32296-25FE-483F-A68D-B81ED29CCFFF.ivy

A termékek és szolgáltatások részletes leírását a Küldeményforgalmi Üzletszabályzatunk tartalmazza.Az utánvétel különszolgáltatás a 6.3.2.3.pont tartalmazza, melyet megtekinthet a következő helyen: http://posta.hu/kepek/upload/2010-01/USZtorzs_201001.pdf

Tájékoztatjuk továbbá, hogy az Általános Szerződési Feltételekben meghatározottak szerint a belföldi postautalvány olyan készpénzátutalási tevékenység, amelynek alapján a Magyar Köztársaság területén készpénz befizetéséről és egyéb szükséges adatokról szóló információ továbbítását követően a címzett (illetve az egyéb jogosult átvevő) részére készpénz kifizetése történik.

Fizetési számlákra szóló befizetést (számlaszámra történő befizetés) "Készpénzátutalási megbízás" elnevezésű bizonylattal lehet kezdeményezni. Készpénzátutalási megbízás hiányában belföldi postautalvány nyomtatvány kitöltésével lehet kezdeményezni a befizetést. Ebben az esetben az utalvány feldolgozása manuálisan történik.
Fentiek alapján a belföldi postautalvány nem a bankszámlára történő befizetéshez van rendszeresítve.

Az utánvételes levél díja a következőkből tevődik össze: súlydíj, ajánlott, utánvétel, az utánvételi összeg után a postautalvány díja.

Ha ellátja értéknyilvánítással, akkor az értéknyilvánítás díja is.

Az Ön által megadott adatok alapján a levél díja a következő:

Súly díj elsőbbségiként 150.-Ft

Ajánlott díj 215.-Ft

Utánvétel 270.-Ft

Az utánvételi összeg után 5000.-Ft-10000.-Ft-ig (a postautalvány díja) 420.-Ft.

Amennyiben tájékoztatásunkat nem fogadja el, szíveskedjen beszkennelni az Ön által használni kívánt Készpénzátutalási megbízást.

Üdvözlettel:
Magyar Posta Zrt ügyfélszolgálata