közérdek

HU EK kódok

 

Élelmiszeripari engedélyezési kódok listája, amivel rögvest kiderül egy ellipszis alakú körben HU 270 EK kóddal ellátott budget natúr joghurtról, hogy valójában Danone gyártmány.

nebih.gov.hu

Így nem lenne szabad közre adni közérdekű adatokat. A PDF-be konvertált táblázat, szövegbe konvertálva sem ad egyszerűen visszafejthető sorokat, mert az első oszlop valamiért másik rétegbe kerül, a többi oszlop után, oldalanként. Ennél már csak a képbe konvertált PDF lenne kevésbé feldolgozható, bár egy OCR által feldolgozott szövegben legalább sorrendben vannak a sorok...

Felfelé érdeklődünk


Érdeklődésemre, hogy a PDF fájlon kívül elérhető-e a nagyközönség számára valamilyen könnyen feldolgozható formában az engedélyezett üzemek listája, mivel XLS, CSV, Plain Text vagy XML formátumban közzé tett adatokból kiindulva könnyebben boldogulna, aki szeretné beazonosítani a forgalmazók által saját branddel árult termékek származási helyét, villámgyors választ kaptam a facebook-droidtól:

Tisztelt Bivalybasznádi Balambér Úr!
Ügyfélszolgálatunkra érkezett megkeresésére tájékoztatjuk, hogy az élelmiszer üzemlisták az Ön által említett pdf fájl formátumban állnak rendelkezésre.
Tisztelettel:
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Ügyfélszolgálat
Web: www.nebih.gov.hu
Web2: www.facebook.com/nebih.hu


Nesze semmi, hasitasi nem kér kódot. Webkettő. Lájkolhatod.
Használjatok elvtársak inkább SZÖVEGET! Az EGYSZERŰ SZÖVEG a jövő! Webhárom! Négy!

A feldolgozásról


Van ahol a gyakorlatban nincs egységes adatszolgáltatási, iratkezelési követelményrendszer, de még házon belüli szabályzat, irányelv sem, csak facebook oldal és kockás füzet mint interoperabilis adathordozó. A múlt évben 4,8 milliárd forintot különített el a Kormány a közigazgatás egységes iratkezelésére.

Jelen esetben a valószínűleg Excelben vezetett nyilvántartás dilettantizmusra utaló szerkezete mellett az érvénytelen engedélyek jelölése is a középkori plébános által vezetett anyakönyvek színvonalát idézi. A következő sztringek jelölhetik az érvénytelen engedélyeket: megszűnt, engedély visszavonás, visszavont engedély, műk.eng.visszavon-va, visszavonva, szünetel, szünetelteti, törölve, átmeneti szüneteltetés, átmenetileg szünetel, működési engedélyt visszaadta, felfüggesztve, megszüntette, felfüggesztette, nem működik, működését befejezte, törlés. Mikor mi jut eszébe Fészbukker Droid Arankának.

Vizuális segédletként a megszűnt engedélyeknél hol az engedélyszám, hol annak telephelye van áthúzva, hol mindkettő.

Sok a duplikátum, van amikor a kapcsolódó adatokkal együtt ismétlődik ugyanaz, van amikor különböző adatok szerepelnek más-más sorokban. A táblázat bővítését, módosítását, kezelését megnehezítheti a sorok kaotikus sorrendje is.

A tejgyűjtőknél és tojáscsomagolóknál következetesen kötőjellel írják a HU-"szám"-TGY/TCS-"szám" kódot, egyéb esetben nem használnak kötőjelet, feldolgozáskor tehát szűrni kell ezeket is.

Pár perces finomítgatással az eredmény egy kereshető adatbázis lett, melyet elérhetővé tettünk a Spóron a HU EK kód kereső menüpont alatt.