húzások

Visszautasíthatatlan ajánlat

Másfél éve járt már egy szónok nálunk, aki lehengerlő stílusban győzködött minket a lakás nyílászáró-cseréjének szükségességéről, először hivatalos hangnemben, előleg fizetésének lehetőségét is felajánlva.

Végső kétségbeesésében még olyat is mondott, hogy az üveg közti vákuum beszívja a gumit. Azóta ez szállóige nálunk.
 
 


Most megint jött valaki, az energetikai tanúsítvány ügyében. Ezúttal csak a bejárati ajtóig jutott, ott kellett előadnia a sztorit technológiai részletekkel és uniós szabványokkal. Nem igazán érdekelt minket a dolog, volt már cserélve az ablak, de mivel ritkán látjuk a teleshopot 3d-ben, hagytuk, hadd beszéljen, meg aztán ki tudja mi történik ha elakad a jóember, menjen csak le a műsor ahogy be lett tanulva.

Lelki szemeink előtt láttuk ahogy a tök fölösleges ablaksétáltatás után hőkamerás mérést is végeznek, aminek az eredményét és a mérési adatokat kis masnival átkötve átnyújtja a mérést végző szakember.

Megkértem mutasson valami igazolványt, én valami céges megbízásra gondoltam, ő a személyijére. Az igazolvány és a név stimmel, a fiatalember keményen dolgozik a telemarketing pöcekirályságából kiugorva, valódi kihívást keresve. Miskolcról ide tévedt szónoki tehetségét kamatoztatni, megcélozva a WTF-fejű nyanyák és pörköltszaftos kisebbségi mackóhuszárok könnyen fejhető célközönségét. Nem irigylem, de ha ilyen üzletkötőim lennének, minden második ember az én szoftvereimet használná, akkor is ha nincs rá szüksége.

Mégse vágyom ilyen módszerek bevetésére, hosszú távon nem éri meg a rábeszélés. Az egyszeri ügyfél befizet ugyan a szolgáltatásra, de másnap körbejárja a szomszédokat és kiderül, hogy senki nem tud semmit a dologról.

A Zala megyei Békéltető Testületnél két ügy is van a céggel kapcsolatban, ahol egyenként 30.000,- Ft visszatérítését ítélték meg. Nekik végülis nem kellett amire rábeszélték őket.

A rábeszélés tipikus részletei:

- Úgy kezdik a beszélgetést, hogy már voltak itt többször és már többen is feliratkoztak a lakók közül (nem igaz),
- Hivatalosnak tűnő fellépés, eleinte az egész házat érintő "energetikai tanúsítvány" ügyében jöttek, aztán kezd átalakulni a dolog közügyből magánüggyé, a végén már az üzletkötő maga mondja, hogy semmire nem beszélhetik rá a lakókat és a közös képviselőnek nincs köze a dologhoz,
- Állítólag van lent kiragasztva hirdetmény, valójában nincs,

Nagy hiba, felkészületlenség, hogy nincs névjegykártya, céges megjelenés, üzletkötői megbízás. Van viszont öt év garancia ígérete, kérdés, hogy öt év múlva hol lesz a cég.

Ablakcsere vagy felújítás momentán nem kell (hacsak be nem bassza az ablakot Bogyó kutya kibaszott gyökér gazdája), redőnyözni viszont kéne, rákérdeztem, hátha foglalkoznak vele. Persze, 5000,- négyzetméterenként, azazhogy 7000,- mert felújítás nélkül külön a redőnyözés drágább.

A weboldal nem tartalmaz konkrét referenciákat, viszont a cég apróhirdetési oldalakon kőműveseket keres az ország egész területéről bejárati ajtó beépítésére, havi fix bruttó 200-ért, egy beépítést mellesleg 80-ért vállal a cég.

A meggyőzőmesterek 80 alap + jutalékért adják le a műsort, nem rosszul, de ha vissza kell fizetni a jutalékot akkor feleslegesen. Aki nagyot kaszál, az aki a keresletet és a kínálatot összehozza, még felelősséget se kell nagyon vállalnia, ha ügyesen szerződik az alvállalkozókkal.