konyha

Zanussi mizéria

A tervezett elavulás és a nagy kánikula megtette hatását és a Zanussi 250 CI típusú hátlap-elpárologtatós ("hátlapos") hűtőszekrényünk skizoid lett.

Dr. Jeckylként szimpla ruhásszekrényként viselkedett és folyt ki belőle a sajt és krinolin, Mr Hydeként csonttá fagyasztotta a vajat is.

Mondtam is, mint mindig ilyenkor, hogy ez a Zanussi 250 CI hátlapos hűtőszekrény valahogy olyan furcsa mostanság. Meg is néztem mit lehet vele tenni, tán csak nem memória hibája van? De nem, ez itt most egy termosztát meghibásodásából adódó probléma. Nosza, keressünk rá a hűtőszekrény típusára.

A fellelhető használati utasításból rögtön kiderült, hogy 250 CI leánykori neve ZC 2551 B, a zavar fokozása érdekében tehát így érdemes keresni a hozzá passzoló hőfokszabályzót is. Büszke voltam magamra, hogy ilyen titkok birtokosa lettem, nagy magabiztossággal kerestem fel a Zanussi egyik nemzetközi weboldalát, ahol rögtön elbizonytalanítottak azzal, hogy keressem meg a termék azonosítóját a készülék belső bal alsó oldalán.

Miután a téma iránti alázatból és kíváncsiságból kifolyólag térdre ereszkedve hozzáfértem a zöldségrekesz takarásából előbukkanó titkos kódhoz (93300344600), máris megtaláltam a D077B5223 típusú termosztátot, ami a Zanussinál potom 22.50 font sterlingbe kerül.

További levéltári kutatás után kiderült, hogy a termosztát Danfoss gyártmány, több webshopban is árulják némileg olcsóbban, nézzük hát, milyen szerencsével jártunk.

Az espares.co.uk oldalán kapásból egy kicsit drágábban árulják a terméket, viszont van videójuk, hogyan lehet cserélni a termosztátot. (Vigyázat, ráz! Áramtalanítsuk mielőtt próbálkozunk és vigyázzunk a kapilláriscsőre, el ne törjön!)

 


Ezúton is köszönjük a szakmai továbbképzést, legalább tudja az ember, hogyan fogjon hozzá. Van aki táncolni tanul meg Youtuberól, van aki hűtőt szerelni.

Minél több állítása szerint olcsóbb webáruházat találtam, annál drágább volt a termék, ezt a vonalat nem folytattam tovább.

Inkább keresgéltem magyar webáruházakat. Az egyiknél, a Betrollnál (be troll?) 14000 forint a termék, nem ideális.


A használati utasításban is szereplő információs vonal adatai (Electrolux Lehel Kft. Alkatrészbolt. 1142 Budapest, Erzsébet királyné u. 87.) alapján sikerült beazonosítani az electrolux.hu oldalt, ahol a titkos kód alapján beazonosított géphez 5969 forintért ajánlanak alkatrészt, +1400 mindenkori szállítási költség. Semmikor.


Sok helyen ajánlják az Orcy alkatrészáruházat. A kérdés az, melyiket? Van ötféle, van amelyik elérhetetlen, van amelyikre ki van írva, hogy elköltözött, egy olyan oldalra, ami vélhetően szintén egy nem működő webáruház. Az egyik előzékenyen kitörli a keresési kifejezést a keresőmezőbe kattintáskor, a legfrissebbnek tűnő webshopban nem találtam a keresett Danfoss 077B5223 termosztátot. Orcy kiesett.


A Vrec-Co Kft. oldalán 1905 forint, de mennyi a postaköltség? Az üzletszabályzatban írnak utánvétről és átutalásos futárról, de hogy mennyibe kerül ha előre utalok, nincs róla infó. Írtam nekik emailt, visszapattant, felhívtam telefonon az értékesítést, ahol először azt mondták nincs utánvét, aztán helyesbítettek hogy átutalásos megoldás nincsen, csak utánvét van, 1500 forintért. De mondom az üzletszabályzat... - "Az a weboldal nem él!" - Hát, akkor... Viszontlátásra.


A következő webshopban a Fucktor Rt.* oldalán 4001 forint lett volna a termék de nem derült ki, mennyi a postaköltség. Megkérdeztem tehát emailben. Jött is a válasz azonmód.

Tisztelt Uram!

A szállítási költség 2540 Ft.

Tisztelettel:
Fucker Sucker*
  Vevőkergető üzletűző

Fucktor és Ördögbütyök Vállalat Bt

 

From: Bivalybasznádi Balambér
Tisztelt Uram!

Jót röhögtem! Köszönöm!

 

From: sucker.fucker@fucktorbt.hu

Egészségére!!


Ilyen vicces és vevőközpontú ez a Fucker Úr. Bizonyára nem tudja, hogy a szolgáltatónak már a honlapon egyértelműen, közérthetően és pontosan tájékoztatást kell adnia a szállítási és esetlegesen a csomagolásért felszámított díjakról.

Önző természetű vásárlóként sajnos kénytelen voltam saját érdekeimet figyelembe venni az övék helyett, így az irreálisan magas szállítási költségek miatt kihagytam az ajánlatot.

A weboldalak és használati utasítások diszkréten kezelik a kapcsolási hőfokokat, mintha elhanyagolható paraméterek lennének egy hőkapcsoló esetében.

Nagy nehezen sikerült kideríteni a 077B5223 kapcsolási hőfokait, többet is.
Hideg állásban -22 celsius fokon kapcsol ki és +2,5 celsius fokon be.
Meleg állásban +2,5 celsius fokon be és -10 celsius fokon ki.
Van ahol -27,5 és +3,5 celsius fokot adtak meg, és +4,5 celsius fokot középértéknek.

Némely oldalakon a kapilláris cső is 900mm, máshol 1000mm, gondolom a hőtágulás miatt.

Második (szemöldök)felvonás


Mivel rosszabb már nem lehet a helyzet, szétszedtük az eszközt.

Bizonyára sokan nem tudják, hogyan is működik egy termosztát. Mi most fellebbentjük a fátylat, beletekinthetünk egy hőfokszabályozó belsejébe.

Gondolhatnánk, hogy egy mechanikailag precízen kivitelezett eszköz a termosztát, melyben egy hőre táguló közeg két végállás között tágulva-zsugorodva működtet egy előfeszített kapcsolót. A helyzet azonban egyáltalán nem ez.

Épül a termosztát
Épül a termosztát



A valóságban viaszosvásznas konyhai hokedliken egyensúlyozó bohócok böködnek egy madzagjával együtt utasellátóból leselejtezett szurtos plity-platy kapcsolót egy szakadt légycsapóval, amikor már elviselhetetlenné válik a hideg. Vagy működik, vagy nem. De legalább nehéz hamisítani.

Köríves szabályozómű
Köríves szabályozómű



A képen jól látható a körívesen kidolgozott szabályozómű, mellyel könnyedén válthatunk a meleg és dermesztő állás között. A legjobb természetesen az egyensúly, az arany közép.

Egy jól előfeszített kapcsoló
Egy jól előfeszített kapcsoló



A szétszedés után meglepő módon széndarabok hullottak ki az érintkezők közül, egy alapos tisztítás után úgy tűnt csak ennyi a baj. Termosztátunk sajnos veszített fiatalos ruganyosságából, így a gyárilag is meglehetősen labilis felépítmény még kiszámíthatatlanabbul viselkedett. Azaz kiszámíthatóan, egy bekapcsolás után sztrájkolni kezdtek a bohócok.

Relay
Relay


Újra kellett tehát kalibrálni a termosztátot a benne lévő csavarokkal. Ha szobahőmérsékleten nem suhint a bohóc a bekapcsolóra, az rossz jel, addig kell tekergetni és nyomkodni az egész tákolmányt, míg úgy nem dönt a szakszervezet, hogy most az egyszer még behúz. Majd mikor már jegesre fagyott a tej az uborka és minden fos a kibaszott hűtőben, elővesszük a kedvenc baltánkat és apró zegzugosra aprítjuk az egész miskulanciát.

Rendezői (per)verzió


Türelemmel minden elérhető! Jelenleg a fenti kalibrálás után vagyunk, amikor azt sikerült elérni, hogy szobahőmérsékleten legalább bekapcsoljon a nyamvadt, a kikapcsolódás még odébb van.

Ez egy kombinált hűtőszekrény vezérlője
Ez egy kombinált hűtőszekrény vezérlője

 

Kikapcsolódás


Pistike elmegy a cirkuszba. Megy a műsor, egyszer csak kijön a bohóc a porondra egy szamárral. Kiszúrja Pistikét és megkérdezi:
-Öcsi! Te vagy a szamár eleje?
-Nem.
-Te vagy a szamár hátulja?
-Nem!
-Akkor te vagy a szamár!
Mindenki nevet, kivéve Pistikét.
Másnap azért megint elmegy a cirkuszba. Ismét jön a bohóc, megint kiszúrja Pistikét:
-Öcsi! Te vagy a szamár eleje?
-Nem!
-Te vagy a szamár hátulja?
-Nem!
-Akkor te vagy a szamár!
Megint mindenki nevet. Pistike dühösen hazamegy és szól Feri bácsinak a frappáns válaszok nagymesterének, hogy segítsen neki visszavágni.
Pistike és Feri bácsi másnap elmennek a cirkuszba. Jön a bohóc a szamárral és megint Pistikét kérdi:
-Te vagy a szamár eleje?
-Nem!
-Te vagy a szamár hátulja?
-Nem!
-Akkor te vagy a szamár!
Mindenki nevet, mire Feri bácsi feláll és megszólal:
-Hé bohóc! A kurva anyád!

Utóirat


Egy helyi érdekeltségű hűtőgépszerviz és alkatrészbolt készséges eladója telefonon ajánlott cserealkatrészt 3600 forintért.

Szó szót követett és felkerestük a szervizt.

Szerviz
Szerviz



Belépve illedelmes köszönés után a háttérből előlépő úr kérdésére előadtam kívánságom, hogy egy termosztátot szeretnék egy hátlapos párologtatós hűtőszekrényhez.

Az úr összepréselt ajkakkal bökött egy táblára ami az asztalon állt, két nyíllal, hűtőszekrények, mosógépek felirattal.

Mondom ez mit jelent? Nem voltam felkészülve egy ilyen képrejtvényre korán reggel. Azt mondja, ez nem a hűtőszerviz bejárata, ők nem foglalkoznak hűtőkkel. Hofi Géza esete jutott eszembe a hírlapárussal, aki szintén kímélte a nyelvét, amikor a "Füles van?" kérdésre a feje fölé lógatott "Füles nincs!" táblára mutatott. Lehet hogy táblákkal kéne járni, ilyen esetekre, "Köszönöm és elnézést a zavarásért, viszontlátásra!" felirattal.

Egy lyukkal arrébb a már telefonban is készséges eladó néhány kérdés után a megfelelő hosszúságú kapilláriscsővel felfegyverkezett Ranco gyártmányú dobozolt bohóctársulatot bocsájtotta rendelkezésünkre a megbeszélt áron. Negyed óra alatt sikerült is bepattintani a régi meggyötört kocka helyére az újat, sokat segített a saruk visszacsúsztatásában a lábakon lévő számozás - ez nem csak a cipőboltban segít.

A hűtőszekrény jelenleg igyekszik üzemi hőfokát elérni, kis aggodalommal tölt el, hogy még nem kapcsolt ki, amint ez megtörténik, már ütök is a poszt gombra, mert az azt jelentené, hogy sikerrel jártunk és olcsón megúsztuk.

Sikerült!

A készséges és segítőkész szerviz és alkatrészkereskedés címe:
Székesfehérvár, Széchenyi u. 19.

A bal oldali ajtón kell bemenni.

 

*A neveket szemtelenségjogi okokból megváltoztattuk! Minden hasonlóság valós vagy vélt személyekkel a véletlen műve.